Schermafbeelding 2015-06-24 om 08.43.36

Ahold en Delhaize fuseren, ING verhoogt koersdoel

24 juni 2015
595 Views

Synergievoordelen van 500 miljoen euro per jaar voorzien.

Ahold en Delhaize hebben woensdag voorbeurs het voornemen aangekondigd om de twee ondernemingen te fuseren als gelijken.

 

De fusie zal volgens de twee grootgrutters “aanzienlijke” waarde creëren met naar verwachting jaarlijkse synergievoordelen van 500 miljoen euro, voor het eerst te behalen in het derde jaar na afronding van de fusie.

 

Na afronding zullen Delhaize aandeelhouders 4,75 gewone aandelen Ahold krijgen voor elk gewoon aandeel Delhaize. Ahold aandeelhouders zullen ongeveer 61 procent bezitten van het kapitaal van de gecombineerde onderneming en de resterende 39 procent is voor de aandeelhouders van Delhaize.

 

Dick Boer, de huidige topman van Ahold, wordt de CEO van de nieuwe combinatie. Frans Muller, de topman van Delhaize, wordt vice-CEO en verantwoordelijk voor de integratie van de twee ondernemingen.

 

Gecombineerd

Ahold en Delhaize waren in 2014 gezamenlijk goed voor een omzet van 54,1 miljard euro met een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 3,5 miljard euro en een nettowinst uit voortgezette activiteiten van 1 miljard euro.

 

De vrije kasstroom bedroeg afgelopen jaar 1,8 miljard euro. Ook voor de toekomst voorzien Ahold en Delhaize een “forse” kasstroom, waardoor de combinatie zal kunnen investeren in toekomstige groei en die aandeelhouders “een aantrekkelijk rendement” oplevert.

 

Dividend

Ahold zal het lopende aandeleninkoopprogramma stopzetten. Voorafgaand aan de afronding van de transactie zal Ahold 1 miljard euro aan de aandeelhouders uitkeren via een kapitaalrestitutie en een omgekeerde aandelensplitsing.

 

Ahold en Delhaize verwachten de transactie medio 2016 af te ronden. Daarvoor is onder meer goedkeuring van de toezichthouders en aandeelhouders vereist. De besturen en commissarissen van de twee grootgrutters staan unaniem achter de plannen.

 

“Dit is een echte fusie van gelijken die twee uiterst complementaire ondernemingen combineert tot een leidende food retailer op wereldniveau. De transactie biedt onze aandeelhouders een overtuigende waardepropositie, onze klanten een superieur productaanbod en onze medewerkers aantrekkelijke mogelijkheden”, aldus de voorzitters Jan Hommen en Mats Jansson van de raad van commissarissen van beide supermarktketens.

 

ING zet Ahold op Kopen

ING verhoogde het advies voor Ahold van Houden naar Kopen met een koersdoel van 22,00 euro.

 

De fusie van de twee supermarktketens zal volgens ING “significante” waarde creëren.

 

Analist Matthias Maenhaut  gaat uit van een belang van 60 procent voor Ahold in een combinatie met Delhaize. De overlap in Europa is volgens ING beperkt en in Amerika vullen de twee supermarktketens elkaar geografisch goed aan. Daarbij kan Delhaize leren van de online kennis van Ahold. De analist schat dat er jaarlijks zo’n 500 miljoen euro aan synergievoordelen te halen valt voor de twee grootgrutters.

 

ING herhaalde de koopaanbeveling op Delhaize met een koersdoel van 116,00 euro.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment