Beursblik: Bitcoin gedoemd terug te keren tot niche-bestaan

18 december 2017
73 Views

Voordelen decentrale munt kunnen nadelen blijken.

(ABM FN-Dow Jones) Bitcoin heeft op de lange termijn weinig te bieden aan een breder publiek en zal na de hype van dit moment waarschijnlijk terugkeren naar de status van nicheproduct voor een selecte groep liefhebbers. Dat schreef ING maandag in een rapport.

De eigenschappen die aanhangers van de bitcoin zien als kernvoordelen van de digitale munt, kunnen in werkelijkheid hindernissen blijken voor de brede acceptatie van Bitcoin als betaalmiddel, aldus econoom Teunis Brosens van ING.

De echte waarde van Bitcoin hangt af van hoe de munt in de toekomst zal worden gebruikt. Als gebruikers massaal interesse verliezen, kan die waarde terug naar nul gaan. In het onwaarschijnlijke scenario dat Bitcoin het wereldwijde betaalverkeer geheel overneemt, zou de waarde naar meer dan 1 miljoen dollar kunnen stijgen, schreef de econoom van ING.

Volgens Brosens werkt Bitcoin op dit moment niet goed als betaalsysteem en wordt de munt vooral gebruikt als een belegging. De enige goede reden om Bitcoins te kopen is dus de aanname dat dat anderen er in de toekomst meer voor willen betalen.

Door de hoge transactiekosten van gemiddeld 8 dollar in november is het nu al overbelaste bitcoin-netwerk immers niet meer geschikt voor kleine betalingen. 

Daar komt bij dat de hoge waardering van Bitcoin op dit moment op wankele fundamenten is gegrondvest, aangezien het een platform is met openbare broncodes die makkelijk gekopieerd kunnen worden. 

Voorstanders verwachten dat Bitcoin de ‘winnaar’ zal blijken te zijn onder de crypto-valuta’s, door netwerkeffecten en overstapkosten, maar die effecten en kosten zijn mogelijk kleiner dan verwacht, denkt Brosens. Het creëren van een een afgeleide variant van Bitcoin kan wel eens een succesvolle vorm van ‘digitale alchemie’ blijken te zijn. 

Decentraal betekent ongereguleerd

Liefhebbers geven hoog op van het decentrale karakter van de munt, die niet kan worden verwaterd door het bijprinten van honderden miljarden door de centrale banken, zoals gebeurd is met de dollar en de euro.

Het decentrale karakter betekent echter ook dat regulering moeilijk is, stelde Brosens, terwijl een crash van de munt gevolgd door publieke ophef tot harde maatregelen kan leiden van toezichthouders. Omdat de koers niet wordt gereguleerd door centrale banken en de aanvoer beperkt is, wordt deze waardering bepaald door de wisselende vraag en is deze dus inherent volatiel. 

Door het ontbreken van tussenpersonen hebben consumenten bovendien geen rechten, garanties of juridische bescherming, als er iets mis zou gaan met hun contanten. Verder is eventuele aanpassing van de regels een langzaam en pijnlijk proces.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment