Beursblik: handel in januari voorspelt beursjaar niet

3 januari 2018
202 Views

Beurswijsheden waardeloos.

(ABM FN-Dow Jones) Beurswijsheden over de handel aan het begin van een nieuw kalenderjaar hebben geen enkel voorspellend vermogen voor de richting van de beurs. Dat stelde marktanalist Mark Hulbert woensdag in een column.

Elk jaar weer claimen commentatoren dat de bewegingen van de markt in de eerste dagen van januari de richting van de beurs in de rest van het jaar voorspellen. Maar de geschiedenis leert dat geen van de claims standhouden, volgens de analist.

Hij noemt de vier wijsheden die het vaakst worden herhaald. Zo zou het uitblijven van een eindejaarsrally een slecht teken zijn voor het nieuwe beursjaar. Het gaat dan om de handel tussen kerstmis en het einde van de tweede handelsdag van januari. Ook wordt er vaak gezegd dat de richting van de beurs in de rest van het jaar wordt bepaald op de eerste dag van januari, de eerste week of  de hele maand januari.

Kijkend naar de Dow Jones-index vanaf 1896 lijken alle vier beweringen een veelbelovend succespercentage te hebben van tenminste zestig procent, waar je op het eerste gezicht zou denken dat dat normaal gesproken vijftig procent zou zijn. 

Maar de beweringen moeten volgens Hulbert worden afgezet tegen het succespercentage van de claim, dat de aandelenbeurzen altijd stijgen. En die claim klopt nog vaker dan alle claims over het begin van januari.

Zelfs als dat soort claims wel een toegevoegde waarde zouden hebben, dan wordt hun voordeel pas zichtbaar als het tientallen jaren achtereen wordt nagevolgd, volgens de analist. En daar hebben de meeste beleggers absoluut het geduld en de discipline niet voor.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment