Beursblik: hogere winst Unilever ondanks gedaalde omzet

19 juli 2016
170 Views

Analisten voorzien onderliggende omzetgroei van 4,6 procent in tweede kwartaal.

Unilever zal donderdag voorbeurs over het eerste halfjaar een hogere winst op een licht gedaalde omzet bekendmaken. Dit is de consensus van 27 analisten in aanloop naar de kwartaalresultaten van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern.

De marktvorsers voorzien een 2,4 procent lager operationeel resultaat van 3.892 miljoen euro, maar juist een 2,9 procent hogere nettowinst van 2.778 miljoen euro. De omzet komt naar verwachting 1,8 procent lager uit op 26.517 miljoen euro. Exclusief negatieve valuta-effecten en invloeden van van acquisities en desinvesteringen voorzien de analisten een onderliggende omzetgroei van 4,6 procent.

In het tweede kwartaal kwam de onderliggende omzetgroei naar verwachting uit op 4,4 procent.

Analisten van Credit Suisse en Barclays verwachten dat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern in het afgelopen kwartaal goed presteerde in de productsegmenten persoonlijke en huishoudelijke verzorging. In de belangrijke regio’s, waaronder Europa, had Unilever volgens de analisten te maken met een zwakke consumentenvraag.

De tak bakken, koken en smeerbare producten boekte volgens de analisten van Credit Suisse “opnieuw een hoge enkelcijferige krimp”.

De marktvorsers van Barclays menen dat Unilever de eigen doelstelling van een margestijging met 30 tot 40 basispunten voor dit jaar zal handhaven. Over het tweede kwartaal verwachten de analisten evenwel een minder sterke volumegroei dan in de eerste drie maanden van dit jaar, omdat Pasen vroeg viel en vanwege het wegvallen van een extra verkoopdag. Het tegenvallende weer in West-Europa kan bovendien voor druk op de ijsverkoop hebben gezorgd, aldus de marktvorsers. 

Analist Reginald Watson van ING denkt dat Unilever juist te kampen had met groeivertraging in de segmenten voor persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsproducten in combinatie met tegenzittende wisselkoerseffecten. Als gevolg van een marktstagnatie bij huishoudelijke en persoonlijke verzorging in de volwassen markten en een groeivertraging in de opkomende markten komt de groei van de totale markt in het tweede kwartaal op jaarbasis circa 2,5 procent lager uit, becijferde de analist.

Niettemin voorziet Watson voor Unilever winst van marktaandeel dankzij een 20 procent grotere innovatiepijplijn in vergelijking tot 2015.

Mede als gevolg van de Brexit verlaagde Watson zijn taxaties voor de onderliggende omzetgroei van Unilever in het tweede kwartaal en voor de tweede helft van 2016. Voor het tweede kwartaal bracht de analist zijn taxatie voor de onderliggende omzetgroei terug van 4,5 naar 3,4 procent. Voor de tweede jaarhelft stelde ING de raming neerwaarts bij van 4,5 naar 3,8 procent.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Unilever dinsdag 0,9 procent lager op 41,62 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment