Beursblik: uitspraak Kifid voor ASR slechts individuele kwestie

21 december 2017
339 Views

ABN AMRO focust op rechterlijke uitspraken

(ABM FN-Dow Jones) De uitspraak van geschillencommissie Kifid dat ASR Nederland te veel betaalde kosten moet terugbetalen aan een klant betekent niet automatisch dat de verzekeraar alle klanten met dit product moet schadeloos stellen. Dit zei analist Cor Kluis van ABN AMRO donderdag tegen ABM Financial News.

De uitspraak betreft een zogenoemde Waerdye-polis waarvan er 250.000 zijn verzameld door claimorganisatie Wakkerpolis.

De beroepscommissie van het Kifid oordeelde daarop dat de kosten in een verzekeringscontract zodanig zijn opgezet dat de klant er redelijkerwijs van uit mag gaan dat hij niet akkoord is gegaan met een niet genoemde kostensoort. De vraag, of er een informatieverplichting was, werd daarmee terzijde geschoven.

De beroepsinstantie oordeelt nu dat ASR alleen de kosten van beheer en administratie zoals vermeld in de polisvoorwaarden in rekening mocht brengen. Deze bedroegen 0,06229 procent per maand. De andere berekende kosten ter hoogte van 0,75 procent vervallen. De afkoopwaarde van de polis moet op basis daarvan worden herberekend.

Kluis benadrukte dat het een uitspraak betreft van Kifid en niet van een rechtbank. Volgens de analist kijkt Kifid naar individuele gevallen, en daarbij dus ook naar de heel specifieke omstandigheden van deze ene klant. Dit maakt dat de uitspraak heel lastig valt door te vertalen naar de gehele groep.

Om die reden kijkt Kluis dan ook vooral naar rechterlijke uitspraken. Daarvan zijn er twee, in Rotterdam en Den Haag, gunstig uitgevallen voor de verzekeraars en werd er in Den Bosch een nederlaag geleden. “Vooralsnog dus 2-1”, aldus Kluis, die er daarbij op wees dat de uitspraken in Rotterdam en Den Haag “wel heel duidelijk” waren dat er geen compensatie door de verzekeraars hoeft te worden uitgekeerd. 

Aangezien de kwestie voor de gehele verzekeringssector “zo materieel” is, verwacht Kluis dat er zal worden doorgegaan tot de Hoge Raad, wat betekent dat dit dossier nog jaren zal duren. Het is volgens de analist dan ook “nog te vroeg om een inschatting te geven” van de eventuele kosten van dit dossier voor de verzekeraars.

ABN AMRO heeft ASR op de kooplijst. Het aandeel ASR Nederland daalde donderdag 0,8 procent naar 34,47 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment