Beursupdate: Besi onderuit op rood Damrak

10 september 2015
319 Views

Koers KPN ook onder druk.

De Amsterdamse beurs noteerde donderdagochtend ruim een procent lager op 439,59 punten. Daarmee was het verlies op het Damrak iets steviger dan op de omringende beurzen.

 

“Het teleurstellende slot op Wall Street samen de rode borden in Azië bepaalden al de koersen in Europa vanochtend”, aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

 

Onzekerheid omtrent een renteverhoging door Federal Reserve kropen woensdag weer in de markt, waardoor Wall Street de opgebouwde winsten zag verdampen.

 

“De markt lijkt verslaafd te zijn aan stimuleringsmaatregelen en een lage rente, en kijkt met vrees uit naar het Amerikaanse rentebesluit van volgende week”, aldus vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten.

 

Het rentebesluit van de Fed belooft volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank een lastige afweging te worden tussen een sterke arbeidsmarkt en een lage inflatie. Rabobank verwacht dat de centrale bank het zekere voor het onzekere neemt en pas in december de rente zal verhogen. “Ook omdat de impact van de Chinese groeivertraging nog niet helemaal uitgekristalliseerd is”, aldus Marey.

 

De euro/dollar werd donderdag verhandeld op 1,1201.

 

De markt vandaag nog uit naar de wekelijkse steunaanvragen in Amerika, als ook de groothandels- en olievoorraden in de Verenigde Staten. Verder komt de Bank of England vanmiddag nog met een rentebesluit.  “Geen spannend item”, zo stelde Bonsee, die een onveranderd beleid verwacht.

 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex kleurde het merendeel van de fondsen rood. KPN was hekkensluiter met een verlies van krap 3 procent nadat América Móvil een nieuwe obligatielening uitgaf die over drie jaar uitkeert in aandelen KPN. De lening heeft een waarde van 750 miljoen euro. Verder werd Aegon 1,7 procent lager verhandeld en verloor indexzwaargewicht Unilever 1,5 procent na een koersdoelverlaging door HSBC.

 

Bij het selecte groepje stijgers ging OCI, dat anderhalf procent aan beurswaarde bijschreef, aan kop. Verder dikten Wolters Kluwer en TNT Express elk een tiende van een procent aan.

 

In de Midkap was hetzelfde beeld te zien als in de AEX met overwegend rood op de borden. TomTom nam de leiding onder het handjevol stijgers. De navigatiespecialist dikte 1,4 procent aan, gevolgd door BAM Groep, dat 0,7 procent hoger noteerde. TomTom profiteerde van een adviesverhoging door Keopler Cheuvreux van Verkopen naar Houden en een koersdoelverhoging van 5,70 naar 9,00 euro. De belangrijkste reden voor de adviesverhoging is volgens Kepler de hogere waarde die het toekent aan TomTom Telematics.

 

De rode lantaarn werd gedragen door BE Semiconductor Industries. Het aandeel kelderde maar liefst 18 procent na een winstwaarschuwing. “Het is meer de omvang dan waarschuwing zelf die verraste”, aldus analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux, wijzend op de dalende mondiale chipverkopen en de recente waarschuwing van sectorgenoot Kulicke & Soffa Industries. Volgens analist Edwin de Jong betekent de winstwaarschuwing ook dat het dividend van 1,50 euro per aandeel Besi op de tocht staat. De Jong rekent voor 2015 op een nettowinst voor Besi van 40 miljoen tot 50 miljoen euro, ofwel 1,05 tot 1,31 euro per aandeel. Een dividend van 1,50 euro per aandeel, zoals over 2014 werd uitgekeerd, is daarmee “onrealistisch”, aldus de analist.

 

ASM International, een sectorgenoot van Besi, verloor 4,1 procent en de daling van Fagron zette ook vandaag weer door. De magistrale bereider verloor 4,6 procent aan beurswaarde.

 

In de AScX bungelden de bouwers onderaan. Ballast Nedam werd 4,2 procent goedkoper en Heijmans verloor 3,8 procent. Acomo en Wessanen wonnen juist 1,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment