Beursupdate: Damrak in het rood

17 februari 2017
145 Views

Expiratie kan nog kleur geven.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,8 procent op 490,15 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent moest toestaan. De AScX noteerde een verlies van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management signaleert vrijdag magere omzetten op een afwachtend Damrak dat zich opmaakt voor een relatief kleine optie-expiratie. “Dat lijkt het belangrijkste evenement van vandaag vooralsnog. Het zou mij niet verbazen als de index, na toch een mooie stijging, onder invloed daarvan even terugzakt naar 490 punten”, aldus Montfrooij.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone is in december afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk daalden over januari op maandbasis onverwacht. Op jaarbasis werd de kleinste stijging in drie jaar gerapporteerd.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag alleen de leidende indicatoren over januari naar buiten.

Olie noteerde vrijdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent lager op 53,31 dollar, terwijl een april-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 55,56 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0644. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0674 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0672 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter bleven, op de koersdaling van Vopak na, de meeste verschillen met de slotnotering van donderdag beperkt tot 1,5 procent. Randstad, eerder deze week nog sterk gewild, zakte vrijdag 1,3 procent, SBM Offshore verloor ook 1,3 procent en ArcelorMittal leverde 1,4 procent in.

De sterkste winst was weggelegd voor Heineken met een plus van 0,3 procent, waarmee de animo bij de winnaars illustratief lijkt voor het sentiment.

Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Het tankopslagbedrijf stelt een dividend in contanten voor van 1,05 euro per aandeel, tegen 1,00 euro per aandeel in 2015. De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent tegen 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. De opslagcapaciteit bedroeg eind 2016 34,7 miljoen kubieke meter, tegen 34,3 miljoen kubieke meter eind 2015. Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro tegen 282,2 miljoen euro een jaar eerder. In de periode 2017 – 2019 voorziet Vopak volatiliteit in energie, grondstoffen en financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen. Het tankopslagbedrijf denkt de groei op de lange termijn voort te zetten, waarbij sprake zal zijn van een positieve ontwikkeling van de winst per aandeel. Vopak mikt verder op een bezettingsgraad van minimaal 90 procent in 2017 en denkt dat de EBITDA in 2017 het resultaat van 2016 niet zal overtreffen. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers stelt vrijdag dat de groei van Vopak tot stilstand is gekomen. Een meevaller betreft volgens Theodoor Gilissen dat het dividend door Vopak met 5 procent wordt verhoogd van 1,00 naar 1,05 euro. NIBC heeft vrijdag het koersdoel voor Vopak met 2 euro verlaagd naar 50,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel Vopak noteerde vrijdag 9,2 procent lager.

Aegon heeft in het vierde kwartaal van 2016 meer winst geboekt dan verwacht, door een stijging van het onderliggende resultaat en de belastingbaten. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, na een verlies van 580 miljoen euro een jaar eerder, toen het bedrijf een grote last nam van 1,2 miljard euro. De consensusverwachting van analisten, opgesteld door Aegon, lag op 416 miljoen euro. Aegon stelde zoals verwacht een slotdividend per aandeel voor van 0,13 euro, waarmee het jaartotaal op 0,26 euro per aandeel kwam. KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor Aegon verhoogd van 3,80 naar 5,20 euro, op basis van de recente sterke stijging van de rente, maar hield wel vast aan het Houden advies. Het aandeel Aegon noteerde 0,2 procent hoger.

Goldman Sachs heeft het koersdoel op AkzoNobel verhoogd van 63,00 naar 65,00 euro. Het verwachte bedrijfsresultaat (EBITDA) in 2018 werd opwaarts bijgesteld met twee procent, onder andere op basis van een iets beter dan verwachte volumegroei bij Decorative Paints in Europa. Het advies bleef staan op Neutraal. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Goldman Sachs heeft vrijdag het koersdoel voor DSM verhoogd van 49,70 naar 51,40 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Volgens de analisten zullen de onderliggende activiteiten van DSM niet in staat blijken om de tegenwind op het winstvlak dankzij de vitamineprijzen te compenseren. DSM noteerde vrijdag 0,2 procent lager.

Onder de Midkapfondsen noteerde het leeuwendeel in het rood met als belangrijkste daler Fugro waar 1,5 procent van de koers af ging. Winnaar betrof Flow Traders met een winst van 1,5 procent na de koersdaling van donderdag.

Bij de AScX-fondsen waren de verschillen met de slotstanden van donderdag wat uitbundiger dan bij de voorgaande indexen. Zo zakte Fagron 2,3 procent, leverde Ordina 7,0 procent in, en verloor Wessanen 3,1 procent. Aan de winstzijde viel vooral de plus van 6,4 procent voor Heijmans op.

Amsterdam Commodities heeft in 2016 een recordwinst van 34,4 miljoen euro behaald. Acomo profiteerde naar eigen zeggen van het niet langer toepassen van hedge accounting voor het segment Specerijen & Noten. Over de eerste jaarhelft keerde Acomo reeds een interim dividend uit van 0,40 euro per aandeel, gelijk aan de uitkering over de eerste helft van 2015. Aandeelhouders kunnen een slotdividend tegemoet zien van 0,75 euro, waarmee het totale dividend voor 2016 uitkomt op 1,15 euro per aandeel. Acomo heeft de trend van 2016 in de eerste fase van 2017 voortgezet. Hoewel Amsterdam Commodities over 2016 een recordwinst behaalde van 34,4 miljoen euro, was dit toch onder de verwachting van ING, dat een winst voorzag van 36,7 miljoen euro, aldus analist Reginald Watson van de bank. Ook de omzet van 682,3 miljoen euro was onder verwachting. Watson rekende op een omzet van 707,5 miljoen euro. De omzetgroei van 0,1 procent kwam uit onder de groei van 3,6 procent die was voorzien, “te midden van het volatiele karakter van de prijzen vanwege het El Niño effect”, aldus de analist. Het aandeel Acomo noteerde vrijdag 3,5 procent hoger.

Nedap heeft in 2016 dankzij meer opdrachten een sterk hogere winst op een gestegen omzet gerealiseerd. De omzet was conform verwachting van het bedrijf, maar de winst kwam hoger uit dan verwacht dankzij lager dan geraamde eenmalige herstructureringslasten en lagere afschrijvingen op voorraden. Het concern verwacht in 2017 dat “de positieve effecten van de herinrichting geleidelijk zichtbaar zullen zijn, maar er nog sprake is van eenmalige operationele kosten”. Nedap rekent voor het lopende jaar wel op verder stijgende opbrengsten. In 2018 worden “de beoogde jaarlijkse kostenbesparing van minimaal 4 miljoen euro en de balansverkorting van minimaal 10 miljoen volledig gerealiseerd.” Het dividend over het afgelopen boekjaar is vastgesteld op 1,40 euro per aandeel Nedap, tegen 1,28 euro in 2015. NIBC heeft vrijdag het koersdoel voor het aandeel Nedap verhoogd van 36,00 naar 40,00 met handhaving van het advies op Accumuleren. NIBC verwacht dat diverse negatieve effecten in de loop van 2017 naar de achtergrond verdwijnen, wat zich zal vertalen in een omzetgroei van circa zes procent. Het aandeel Nedap won 1,8 procent.

Van de lokale fondsen meldde Eurocastle Investment dat het zijn belang van 27 procent in het Italiaanse vastgoedfonds Fund Investment III heeft verkocht voor een bedrag van 20,9 miljoen euro, ofwel 0,35 euro per aandeel. Eerder werd nog een intrinsieke waarde van 12,4 miljoen euro, ofwel 0,21 euro per aandeel, gerapporteerd. Het aandeel noteerde 4,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment