shutterstock_252382810

Damrak opent hoger in afwachting van rentebesluit

17 september 2015
634 Views

Openingswinst ruim half procent.

De Amsterdamse beurs gaat donderdag in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank een hogere opening tegemoet, na een overtuigend slot op Wall Street woensdagavond en een positief sentiment in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van 0,6 procent. Woensdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak nog anderhalf procent.

Nabeurs wordt bekend of de Federal Reserve voor het eerst in ruim negen jaar tijd de rente weer verhoogt. Inmiddels staat de rente al 7 jaar op het huidige historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent.

“Marktprijzen wijzen vanochtend op een kans van 28 procent dat de rente met 0,25 procentpunt opwaarts wordt bijgesteld”, aldus sales trader Gert Berendse van ING. Berendse benadrukte dat met name de toelichting op het rentebesluit de markten in beweging kan zetten.

ABN AMRO hield er lange tijd rekening mee dat de Fed de trekker in september zou overhalen, maar de bank wijzigde recent van koers en verwacht dat de Fed de renteverhoging zal uitstellen tot het einde van dit jaar. Fondsbeheerder Torgeir Høien van Skagen voorziet ongeacht de timing van een eerste verhoging, dat de Fed ook op langere termijn “uiterst voorzichtig” zal blijven opereren, waardoor er de komende jaren nog altijd geen sprake zal zijn van een “normalisatie van het rentetarief.

Wall Street schudde woensdag de angst voor een renteverhoging van zich af en sloot bijna een procent hoger, aangevoerd door Exxonmobil en Chevron. De twee oliereuzen sloten ruim twee procent stegen na een stijging van de olieprijs van meer dan vijf procent. Het muntpaar euro/dollar werd daarnaast licht lager verhandeld op 1,1277.

In Azië koersten de hoofdindices vanochtend over een breed front hoger. Positieve uitschieter was de beurs in Tokio met 1,4 procent nadat het Japanse handelstekort in augustus flink bleek te zijn gedaald en uitkwam op 570 miljard yen, omgerekend bijna 4,2 miljard euro. De Japanse export steeg met meer dan 3 procent, terwijl de import juist in ditzelfde tempo daalde.

In aanloop naar het rentebesluit van vanavond worden in Amerika eerst nog onder meer de Philadelphia Fed index en de economische groei in het tweede kwartaal vrijgegeven. In Europa staan onder meer de Britse detailhandelsverkopen geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Altice sloot een akkoord met het Amerikaanse Cablevision Systems over een overname. Altice betaalt aandeelhouders van Cablevision 34,90 dollar per aandeel, een premie van ruim 22 procent tegenover de slotkoers van woensdag. Daarmee wordt Cablevision gewaardeerd op krap 18 miljard dollar. Beide partijen verwachten de overname in de eerste helft van 2016 af te ronden.

MDxHealth kwam tot een overeenkomst met de Amerikaanse zorgverzekeraar Tufts Health Plan. Dankzij deze overeenkomst krijgen de ruim 1 miljoen leden van Tufts Health Plan toegang tot de ConfirmMDx prostaatkanker test van MdxHealth.

VastNed Retail Belgium kocht voor circa 5 miljoen euro een pand in de Schuttershofstraat in de binnenstad van Antwerpen. Dit maakte het vastgoedfonds, waarin het Nederlandse Vastned een controlerend belang heeft, woensdag nabeurs bekend.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won 0,8 procent op 16.739,95 punten, terwijl de S&P 500 0,9 procent hoger sloot op 1.995,31 punten. De Nasdaq vlagde af op 4.889,24 punten, een dagwinst van 0,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment