shutterstock_171630749

Duitse interesse voor TomTom

15 juni 2015
807 Views

TomTom alternatief bij misgrijpen HERE. SNS Securities ziet ruimte richting 17 euro.

De Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler zijn in gesprek met TomTom. Dit schreef de Duitse krant Süddeutsche Zeitung afgelopen vrijdag.

 

De drie fabrikanten trekken samen op en gelden als potentiële kopers voor de kaartentak HERE van Nokia, maar zijn volgens de Duitse krant ook in gesprek met het Nederlandse TomTom en willen mogelijk zelfs een boekenonderzoek uitvoeren. De betrokken partijen wilden evenwel niets bevestigen tegenover de krant.

 

In de poging om HERE over te nemen, hebben de Duitse autofabrikanten concurrentie van onder meer enkele grote Amerikaanse en Chinese internetbedrijven. Zo worden onder meer Uber en Facebook genoemd als mogelijke kopers, maar ook het Chinese Tencent, dat samen met twee partners overweegt om 4 miljard dollar neer te tellen voor HERE.

 

Kwalitatief hoogwaardige navigatiedata wordt als essentieel gezien voor het ontwikkelen van automatisch rijden.

 

TomTom liet maandag in een reactie tegenover ABM Financial News weten niet te reageren op speculaties in de media.

 

Analist Martijn den Drijver van SNS Securities noemde het maandag logisch dat de Duitse fabrikanten een alternatief onderzoeken voor HERE. Recent schreef Den Drijver al een mogelijk toekomstscenario waarin TomTom de divisies Automotive en Licentie inclusief de bijhorende kaartenactiviteiten verkoopt en een licentiedeal afsluit om vervolgens zelf verder te gaan met de divisies Consumer en Telematics. Een verkoop zou volgens de analist 1,5 miljard euro of meer kunnen opleveren. Samen met de waarde van de resterende divisies voorziet de marktvorser zelfs een waardering voor TomTom van meer dan 17,00 euro per aandeel.

 

SNS Securities heeft een koopaanbeveling op TomTom met een koersdoel van 9,75 euro. Dit koersdoel is evenwel nog gerekend zonder overnamespeculaties, die volgens Den Drijver zeker kansen bieden voor aandeelhouders van de navigatiespecialist.

Leave A Comment