Economische zorgen werpen schaduw op Damrak

19 augustus 2015
5109 Views

Verliezen breedgedragen, Heijmans onderuit na halfjaarcijfers.

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag op een stevig verlies gesloten dankzij grote zorgen onder beleggers over de wereldeconomie.

 

De AEX sloot 2,0 procent lager op 469,24 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen. Ook de omringende beurzen leden verliezen van circa twee procent.

 

Na een “slecht” begin van de handelsdag, veerden de markten volgens Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer tussentijds op na het imstemmen van het Duitse parlement met het derde steunpakket voor Griekenland. Met het openen van de Amerikaanse beurzen zakte het Damrak volgens de vermogensbeheerder evenwel “steeds verder weg”.

 

Volgens Nijkamp had het “slechte” sentiment en de “serieuze fundamentele zorgen” grotendeels te maken met China, terwijl beleggers volgens de vermogensbeheerder beseffen dat uitgezonderd de Verenigde Staten en Europa, de “rest van de wereld economisch gezien in een behoorlijk mindere situatie aan het terechtkomen is” en dat dit mogelijk invloed gaat hebben op de toekomstige bedrijfscijfers.

 

Ook een naderende renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank hangt nog altijd boven de markten, somde Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer op, toevoegend dat met een renteverhoging door de Federal Reserve de dollar aan kracht wint en de situatie in opkomende landen daarmee “nog verder verslechtert”.

 

Later vandaag komen de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve naar buiten. Daarbij zal de markt uitkijken of hieruit op te maken valt of de Fed geneigd is de rente in september te verhogen. Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in september voor het eerst de rente verhoogd, en vervolgens om de andere vergadering opnieuw verhoogt.

 

“Het trage tempo van deze verhogingen heeft te maken met verwachte opwaartse druk op de dollar, omdat de Fed ver voorligt op andere centrale banken”, zo beargumenteerde Cabezas. ABN AMRO verwacht dat er eind 2015 pariteit is tussen de euro en de dollar.

 

Woensdag noteerde de euro/dollar 0,4 procent hoger op 1,1066. De olieprijzen stonden stevig onder druk. De prijs voor een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 4,4 procent naar 41,24 dollar en een vat Brent werd 3,8 procent goedkoper op 46,94 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteerde alleen Altice in het groen met een winst van 1,1 procent. ASML was met een verlies van 4,1 procent de grootste daler.

 

Vopak verloor 1,7 procent nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 46,00 naar 44,00 euro met een ongewijzigd Reduceren advies. De Belgische marktvorser twijfelt of het tankopslagbedrijf de goede resultaten in het eerste kwartaal een vervolg heeft kunnen geven in het tweede kwartaal, waarbij vermoedelijk de marktomstandigheden in Azië roet in het eten gooiden.

 

In de Midkap noteerden Corbion en IMCD nipt in het groen met winsten van respectievelijk 0,4 en 0,1 procent. Fagron sloot 0,7 procent lager, ondanks een groene notering aan het begin van de handelsdag. De magistrale bereider heeft nieuwe acquisities voorlopig op de lange baan geschoven, zei topman Ger van Jeveren tegenover Het Financieele Dagblad. De koers van Fagron werd na de halfjaarcijfers begin augustus de kop van jut en halveerde bijna. Aanleiding daarvoor waren volgens Van Jeveren de zorgen in de markt over de aanpassingen van het vergoedingssysteem in Amerika.

 

Vastned verloor 1,2 procent nadat Bank Degroof het advies verlaagde van Neutraal naar Reduceren. De marktvorser voorziet zwakke cijfers over de eerste helft van 2015, met name veroorzaakt door de activiteiten bij Vastned Retail Belgium. Vastned maakt donderdag de resultaten bekend.

 

Aperam was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 4,9 procent, terwijl BAM Groep 4,3 procent moest prijsgeven. De bouwer opent donderdag de boeken over het tweede kwartaal en de kwartaalcijfers van sectorgenoot Heijmans geven volgens handelaar Buysing Damste van ABN AMRO “weinig vertrouwen”.

 

Heijmans (-11,9%) presenteerde over de eerste jaarhelft van 2015 teleurstellende resultaten. De in de AScX genoteerde bouwer zag in het afgelopen halfjaar de resultaten bij divisie Infra stevig onder druk staan, waardoor een positief onderliggend bedrijfsresultaat in de eerste zes maanden van vorig jaar verslechterde naar een verlies van 11 miljoen euro. Analisten van zowel ING als Theodoor Gilissen Bankiers reageerden teleurgesteld op de cijfers.

 

Ook Wessanen stond met een min van 4,6 procent stevig onder druk. KBC Securities schrapte de koopaanbeveling voor het fonds en verlaagde het advies naar Accumuleren vanwege de recent sterke koersprestatie. Tot vandaag schreef het fonds al 89,3 procent aan beurswaarde bij.

 

Stern Groep (+4,4%) liet zich optimistischer uit over heel 2015 na sterke halfjaarcijfers, waaruit volgens SNS Securities bleek dat het autobedrijf beter presteerde dan de markt. Stern deed geen mededelingen over de plannen met de Lease activiteiten, maar een afsplitsing zou volgens analist Edwin de Jong een “heel positieve stap” zijn en “veel van de verborgen waarde” blootleggen.

 

Het lokaal genoteerde Kardan schreef 9,0 procent bij nadat dochteronderneming Kardan Land Dalian het gebouw B in het Chinese Europark Dalian project verkocht aan Fraser Suite Dalian voor een bedrag van circa 68 miljoen euro.

 

Flow Traders verloor 5,3 procent ondanks een ruime verdubbeling van de nettowinst in de eerste zes maanden van 2015. De inkomsten uit de beurshandel vielen in het tweede kwartaal met 70,5 miljoen euro evenwel 8 procent lager uit dan in het eerste kwartaal.

 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,2 procent lager op 17.296,08 punten. De breder samengestelde S&P 500 index verloor eveneens 1,2 procent en ook technologiebeurs Nasdaq leverde 1,2 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment