Eerste renteverhoging in aantocht – Notulen Fed

19 augustus 2015
292 Views

Inflatie vooralsnog rem op verhoging.

De meeste centraal bankiers van de Federal Reserve menen dat het moment voor een eerste renteverhoging nog niet daar is, maar dat deze wel nadert. Dit bleek woensdag uit de notulen van het rentebesluit van de Fed van eind juli.

 

De Fed stelde bij het rentebesluit van 29 juli dat het gerechtvaardigd is om de rente te verhogen als de arbeidsmarkt nog iets verder verbetert en er een redelijke mate van zekerheid is dat de inflatie op termijn weer stijgt naar de gewenste 2 procent.

 

De Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert nadrukkelijk, aldus de bankiers in de notulen, hoewel er nog ruimte is voor verdere verbetering.

 

De rem op een renteverhoging lijkt evenwel de ontwikkeling van de inflatie te zijn. Hoewel de groeiende economie en een verbeterende arbeidsmarkt voor veel bankiers het teken zijn voor een toekomstige inflatiestijging, geven de laatste macro-economische cijfers volgens sommige bankiers nog niet voldoende zekerheid dat de inflatie inderdaad op termijn weer naar de twee procent beweegt.

 

Bij het rentebesluit van eind juli liet de Fed de rente ongemoeid op het historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent.

 

Medio september vindt de volgende monetaire vergadering van de Fed plaats. Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO verwacht dat de Fed in september voor het eerst de rente verhoogd, en vervolgens om de andere vergadering opnieuw verhoogt.

 

“Het trage tempo van deze verhogingen heeft te maken met verwachte opwaartse druk op de dollar, omdat de Fed ver voorligt op andere centrale banken”, zo beargumenteerde Cabezas. ABN AMRO verwacht dat er eind 2015 pariteit is tussen de euro en de dollar.

 

Marktanalist Philip Marey van Rabobank zet nog altijd in op een eerste verhoging in december. Volgens Marey zal de Fed voor zekerheid gaan alvorens de rente te verhogen.

 

De marktreactie op de notulen, die om onbekende reden iets eerder dan gepland bekend werden gemaakt, is gematigd. Wall Street maakte iets van de verliezen goed. De euro/dollar liep op naar 1,1112.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment