Europese beurzen zuchten onder geopolitieke spanningen

9 augustus 2017
228 Views

Sentiment beheerst door oorlogstaal Amerika en Noord-Korea.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag in het rood geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,7 procent op een slot van 379,84 punten, de Duitse DAX leverde op een slotstand van 12.154,00 punten, 1,1 procent in en de Franse CAC 40 eindigde 1,4 procent in de min op 5.145,70 punten. De Britse FTSE verloor 0,6 procent tot 7.498,06 punten.

“Beleggers nemen geen risico en pakken wat winst” vanwege de oorlogstaal die over en weer gaat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. “Je moet toch wel een durfal zijn om nu long te gaan zitten”, aldus de marktvorser. 

Beleggers zochten door de dreiging van escalatie de zogenoemde veilige havens op. De dollar sterkte aan. De euro/dollar verhandelde rond het slot in Europa op 1,1736, tegenover 1,1755 woensdagochtend vroeg. Opvallend was verder de koersbeweging van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank, die ook als veilige belegging wordt beschouwd. Voor elke euro kregen beleggers vanmiddag 1,1333 frank. Dat was begin deze week nog circa 1,15 frank. Door de waardestijging van de Zwitserse munt kwam de beursindex in Zürich extra onder druk te staan. De SMI verloor 1,5 procent en deed het daarmee net wat slechter dan omringende beurzen in Europa.

De goudprijs steeg woensdag ook. De december-future noteerde rond het Europese slot 1,4 procent hoger op 1.279,70 dollar per troy ounce.

De olieprijs had rond het sluiten van de beurzen in Europa juist een deel van de winst ingeleverd. Uit het wekelijkse voorradenrapport van de Energy Information Administration bleek een daling van de Amerikaanse olievoorraden met ruim 6 miljoen vaten, maar daar stond wel een stijging van de benzinevoorraden met ruim 3 miljoen vaten tegenover. Een vat West Texas Intermediate met levering in september noteerde ongeveer een half procent hoger op 49,35 dollar, terwijl de oktober-future Brent ook 0,5 procent steeg op 52,41 dollar.

Verder bleek woensdag op macro-economisch vlak dat de inflatie in China in juli iets is afgezwakt ten opzichte van de maand ervoor, tot 1,4 procent, terwijl de producentenprijzen in een stabiel tempo van 5,5 procent opliepen in dezelfde maand. “De lichte verzwakking van de inflatie lijkt te suggereren dat de vraag in China afneemt en dit is voor beleggers toch wat zorgwekkend, want westerse bedrijven die in China uitbreiden zitten niet te wachten op een daling in de consumentenvraag”, aldus marktanalist Madden van CMC.

Stijgers en dalers

Financiële waarden stonden woensdag Europees breed onder druk, net als grondstofaandelen. Deutsche Bank en Commerzbank leverden bijna 4 procent in. Société Générale rond de 3 procent en ING Groep zo’n 1,5 procent. Rio Tinto verloor 0,6 procent, Glencore ruim 2 procent en BHP Billiton ongeveer een procent. 

Mijnbouwers Randgold Resources en Polymetal International stegen wel 2,7 en 3,4 procent, dankzij de hogere goudprijs.

Een opvallende individuele koersbeweging was er verder voor het aandeel Novo Nordisk, dat bijna 8 procent steeg, nadat de Deense farmaceut de outlook voor heel het jaar verhoogde vanwege de robuuste omzetverwachting uit de verkoop van een diabetesmedicijn. 

Verder maakte online betalingsdienst Worldpay hogere halfjaarcijfers bekend, terwijl ook de afronding van de overname van 10 miljard dollar door het Amerikaanse Vantiv werd gemeld. Het aandeel van het Britse bedrijf steeg 1,7 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa stond ook Wall Street onder druk. De S&P 500 index daalde 0,3 procent, net als de Dow Jones index. De Nasdaq leverde 0,5 procent in. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment