Forse verliezen op Damrak

12 augustus 2015
354 Views

Chinese zorgen wegen op Europese aandelenmarkten.

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met een stevig verlies gesloten als gevolg van aanhoudende zorgen over de ontwikkelingen op de valutamarkten.

 

De AEX sloot liefst 3,4 procent lager op 477,42 punten, het grootste verlies op dagbasis sinds eind juni. De AMX dook 2,2 procent in het rood. Ook de andere Europese beurzen noteerden fors lager, met verliezen van 3,1 procent in Frankfurt en 3,3 procent in Parijs.

 

“Het sentiment op de financiële markten is momenteel zorgwekkend. De zorgen over China nemen toe en dit zorgt ook voor onrust onder beleggers”, aldus marktanalisten van Rabobank.

 

Dinsdag besloten de Chinese autoriteiten maatregelen door te voeren waardoor de yuan met bijna twee procent devalueerde. China nam de maatregelen na cijfers dit weekend die wezen op een krimp van de export in juli op jaarbasis met 8,9 procent. Een goedkopere munt moet de handel met het buitenland stimuleren en de economie een impuls geven.

 

Volgens The Wall Street Journal greep China woensdag in om de daling van de yuan een halt toe te roepen, aangezien er “geen economische basis” bestaat voor een verdere depreciatie van de yuan.

 

De analisten van Rabobank wezen verder op de mogelijke gevolgen van de ontwikkelingen op de valutamarkten, wat de kans op een renteverhoging door de Federal Reserve in september “iets kleiner” maakt. “Ook speelt dat de volatiliteit op de markten negatief is voor mogelijke carry trades die waren opgezet”, aldus de analisten.

 

Het muntpaar euro/dollar steeg 1,4 procent op 1,1199. “De 1,12-grens lijkt binnen handbereik”, aldus Rabobank. Olie werd daarnaast duurder. Een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,0 procent naar 43,49 dollar en een vat Brent werd 0,8 procent duurder op 50,09 dollar.

 

In de avond krijgen beleggers nog inzicht in de Federale begroting over juli.

 

Stijgers en dalers

Alle hoofdfondsen in Amsterdam sloten lager, waarbij Delta Lloyd met een verlies van 8,2 procent opnieuw hekkensluiter was. Dinsdag verloor de verzekeraar al circa een vijfde aan beurswaarde na slecht ontvangen kwartaalcijfers. Kepler Cheuvreux ziet niet hoe Delta Lloyd een kapitaalverhoging begin 2016 kan ontlopen, ondanks de maatregelen die de verzekeraar de komende maanden wil nemen. Verder verwachten de analisten dat Delta Lloyd het dividend zal koppelen aan de ontwikkeling van de kapitaalpositie onder Solvency II, hetgeen vermoedelijk een verlaging van het dividend tot gevolg zal hebben. Maar niet alleen Kepler Cheuvreux liet zich negatief uit over Delta Lloyd. Goldman Sachs noemde de Nederlandse verzekeraar niet langer koopwaardig en SNS Securities ziet te veel onzekerheden in aanloop naar de beleggersdag in december.

 

Ook indexzwaargewicht Unilever stond met een verlies van 6,3 procent stevig onder druk. Goldman Sachs zette een verkoopadvies op het levensmiddelenconcern en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 38,00 naar 35,00 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank is Unilever “negatief gepositioneerd” met betrekking tot veranderingen in de detailhandel, gelet op de stijgende verkopen via internet.

 

In de Midkap zetten beleggers Corbion XXX procent hoger nadat het voormalige CSM in het tweede kwartaal wist te profiteren van een dure dollar. Analist Wim Hoste van KBC Securities sprak van een solide eerste jaarhelft met duidelijk betere resultaten dan voorzien. Het in surseance van betaling verkerende Imtech krabbelde na de recente afstraffing enigszins op en was met een winst van ruim 37 procent de sterkste stijger.

 

Fagron was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 7,1 procent, gevolgd door het volatiele Aperam dat 6,4 procent in het rood dook.

 

Het lokaal genoteerd TIE Kinetix zag de resultaten in het afgelopen kwartaal aantrekken, maar sloot op een verlies van 1,4 procent. Aan het begin van de handelsdag noteerde het fonds evenwel nog ruim acht procent hoger.

 

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,3 procent lager op 17.173,10 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 1,2 procent en technologiebeurs Nasdaq werd 1,3 procent minder waard.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment