shutterstock_258838430

Analisten negatief over Air-France-KLM

Kepler Cheuvreux verlaagde dinsdag 16 juni het koersdoel voor Air France-KLM van 8,50 naar 7,50 euro, maar analist Pierre Boucheny hield wel vast aan zijn koopaanbeveling op de luchtvaartmaatschappij.

Air France, de Franse tak van Air France-KLM, liet maandag nabeurs weten reorganisatieplan Perform 2020 versneld door te voeren en onder meer slecht presterende vluchten te schrappen of in frequentie terug te brengen. Deze versnelling is volgens Air France nodig omdat de omzet sinds april sterker onder druk is komen te staan.

Credit Suisse verlaagde vorige week het koersdoel voor Air France-KLM van 6,50 naar 5,70 euro met een onveranderd Underperform advies.

De koersdoelverlaging volgde na de vervoerscijfers van de luchtvaartmaatschappij over mei. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM 6,8 miljoen passagiers, een toename van 2,0 procent op jaarbasis. In april daalde het aantal vervoerde passagiers juist nog met 2,0 procent. Het vrachtvervoer bij de luchtvaarder daalde in mei, gerekend naar omzet per ton per kilometer, met 12,0 procent op jaarbasis.

HSBC verlaagde vorige week eveneens zijn advies voor Air France-KLM van Kopen naar Houden en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 9,75 naar 7,50 euro.

Uit de vervoerscijfers van Air France-KLM over mei bleek volgens de analisten een verdere verslechtering. In april en mei kwam de omzet per kilometer beduidend lager uit dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Verder wezen de analisten op de blootstelling van de luchtvaartmaatschappij aan Afrika en BraziliĆ«, twee slecht presterende markten volgens de marktkenners. Daarnaast is er volgens HSBC ook nog geen verbetering zichtbaar in de relatie tussen de luchtvaartmaatschappij en de Franse piloten en ook de relatie met Alitalia is “zorgwekkend”.

Voor dit jaar voorziet HSBC voor Air France-KLM niet langer een aangepast bedrijfsresultaat (EBIT) van 585 miljoen euro, maar nog slechts 362 miljoen euro. Voor 2016 en 2017 pasten de analisten de winstramingen ook met circa 200 miljoen euro naar beneden aan.

JPMorgan Cazenove zette begin vorige week de toon voor Air France-KLM dor het koersdoel met 50 procent te verlagen van 7,50 naar 5,00 euro met een onveranderd Onderwogen advies.

De analisten van JPMorgan gaven aan de taxaties in lijn te hebben gebracht met de groeivooruitzichten van Air France-KLM zelf. Dit leidde tot een verhoging van de kostenramingen en een verlaging van de operationele winst in 2015 en 2016.

JPMorgan verwacht dat Air France-KLM dit jaar 0,64 euro per aandeel verliest en volgend jaar 0,37 euro per aandeel verdient. De oude ramingen stonden op winsten van respectievelijk 0,16 en 0,63 euro per aandeel.

De lagere winstraming voor 2016 schreven de analisten vooral toe aan de brandstofkosten, die vermoedelijk hoger uitkomen dan Air France-KLM zelf verwacht. De luchtvaartmaatschappij rekent op een besparing van 500 miljoen euro ten opzichte van 2015, maar de analisten zien dit niet gebeuren.

 

Leave A Comment