http://www.deaandeelhouder.nl/customers/feeds/dbs_news/

1 februari 2017
103 Views

Meeste inkoopmanagersindexen wijzen op aantrekkende groei.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenbeurzen in Europa noteren woensdag hoger en beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve hedenavond.

Rond lunchtijd noteerde de STOXX Europe 600 1,0 procent hoger op 363,78 punten, de Duitse DAX steeg 1,0 procent naar 11.649,68 punten, de Franse CAC 40 noteerde 1,2 procent hoger op 4.806,55 punten en de Britse FTSE 100 koerste 0,7 procent hoger tot 7.151,42 punten.

“Europese markten en de futures in de Verenigde Staten staan hoger dankzij positieve economische data uit China en Europa”, zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. “Frankrijk en Spanje spanden de kroon in Europa als het gaat om de inkoopmanagersindexen voor de industrie. Duitsland, dat normaal de leider is en wordt beschouwd als de economische motor van de eurozone, stelde enigszins teleur.”

Op macro-economisch gebied waren er dus vooral inkoopmanagersindexen van de eurozone en een groot aantal Europese landen, die in grote lijnen groei weergaven. Zo bereikte de inkoopmanagersindex voor de industrie van Duitsland het hoogste niveau in 35 maanden en die van Frankrijk zelfs de hoogste stand in 68 maanden tijd. 

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 54,9 in december naar 55,2 in januari, het hoogste niveau in 69 maanden. Een voorlopige meting ging nog uit van een indexstand van 55,1, waar de markt vooraf ook op rekende. Hoofdeconoom Chris Williamson van IHS Markit sprak van een sterke start van het jaar, waarbij de industrie in januari de sterkste groei kende in bijna zes jaar. Nieuwe orders, export en werkgelegenheid groeiden in een recordtempo, waarbij de waardevermindering van de euro volgens Williamson de exportmarkten in de kaart speelde. 

Williamson merkte op dat de inflatiedruk toeneemt, mede door zwakkere wisselkoersen en duurdere grondstofprijzen. 

De bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in januari echter in een lager tempo. De inkoopmanagersindex daalde van 56,1 in december naar 55,9 in januari. De verwachting voor januari onder geraadpleegde economen lag ook op 56,1.

In de Verenigde Staten volgen woensdagmiddag nog een flink aantal macro-economische cijfers, waaronder het ADP banenrapport en de wekelijkse olievoorraden, maar er wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

Olie stond woensdag weer in de plus. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,4 procent naar 53,02 dollar. De april-future op een vat Brent olie stond 0,4 procent in de plus op 55,81 dollar.

De euro noteerde rond lunchtijd op 1,0794 dollar. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0783 en dinsdagavond bij het slot in New York kregen beleggers voor elke euro 1,0790 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Siemens zag in het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2016/17 de omzet fractioneel oplopen en presenteerde een flink verbeterde winstgevendheid. De omzet van het bedrijf uit München steeg met 1 procent naar 19.119 miljoen euro. Gerekend tegen constante wisselkoersen steeg de omzet zelfs met 3 procent. Het operationeel resultaat uit voortgezette activiteiten steeg met 30 procent naar 1.927 miljoen euro en de nettowinst steeg 25 procent naar 1.938 miljoen euro. De outlook voor het volledige boekjaar ging omhoog. De winst per aandeel komt nu naar verwachting uit tussen de 7,20 en 7,70 euro. Bij de jaarcijfers lag de prognose van het bedrijf nog tussen 6,80 en 7,20 euro. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Roche Holding behaalde in 2016 conform de eigen verwachtingen meer omzet en winst en rekent voor dit jaar op verdere groei en tevens een hogere dividenduitkering. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Het beheerd vermogen van Julius Baer Group bereikte in het afgelopen jaar een recordhoogte. Het beheerd vermogen steeg met 12 procent ten opzichte van eind december 2015, tot 336 miljard Zwitserse frank. Het aandeel steeg 2,9 procent.

Electrolux realiseerde in het vierde kwartaal weer winst, waar vorig jaar nog een verlies werd geboekt als gevolg van een verliespost op de niet gerealiseerde acquisitie van GE Appliances. Het nettoresultaat werd omgebogen van een verlies van 393 miljoen in het laatste kwartaal van 2015 naar een winst van 1,27 miljard kroon in het afgelopen kwartaal. De kwartaalomzet steeg met 1,1 procent naar 32,14 miljard Zweedse kroon. De autonome omzet daalde met 3 procent, terwijl wisselkoersen een positief effect van bijna 4 procent op de omzet hadden. Het aandeel daalde 2,7 procent.

Volvo Group boekte in het vierde kwartaal van 2016 een hogere winst op een gestegen omzet. De kwartaalomzet steeg met 4 procent naar 82,6 miljard Zweedse kroon, omgerekend circa 8,68 miljard euro. Het aangepaste operationeel resultaat steeg met 23,8 procent naar 5,66 miljard kroon en de nettowinst dikte aan van 2,60 miljard naar 4,83 miljard kroon. Het aandeel schreef 6,5 procent aan beurswaarde bij.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB) verdiende in het vierde kwartaal minder dan een jaar eerder, maar iets meer dan analisten hadden verwacht, gesteund door volatiele markten en actievere klanten. De nettowinst daalde naar 4,2 miljard Zweedse kroon, van 4,6 miljard kroon een jaar eerder. Analisten rekenden vooraf op 4,05 miljard kroon. De netto rentebaten stegen op jaarbasis van 4,7 miljard naar 4,8 miljard kroon. “Na een voorzichtige start van het jaar werd de stemming bij bedrijven positiever en kwamen er meer transacties”, stelde Annika Falkengren, CEO van SEB, in een commentaar. Het aandeel steeg in Stockholm 2,7 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duidden woensdag op een hogere opening voor Wall Street. Rond het middaguur noteerden de futures op de S&P 500 index 0,2 procent hoger, futures op de Dow Jones index stonden 0,2 procent in de plus en die op de Nasdaq handelden 0,5 procent hoger. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment