http://www.deaandeelhouder.nl/customers/feeds/dbs_news/

2 februari 2017
187 Views

Buitenlandbeleid Amerika zorgt voor nervositeit.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street gaat donderdag een lagere opening tegemoet. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de S&P 500 index 0,2 procent lager, net als de futures op de Dow Jones index en die op de Nasdaq.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda blijft de markt gevoelig voor al het nieuws rondom de Amerikaanse president Donald Trump. Die gaat in zijn eerste weken als president voortvarend te werk met zijn economische en protectionistische beleid. Ook qua buitenlandbeleid lijkt Trump een duidelijk andere koers te varen dan zijn voorgangers. Woensdagavond gaf Amerika Iran een “officiële waarschuwing” omdat Teheran een rakettest zou hebben uitgevoerd. Daarnaast leek Trump aan te sturen op een diplomatieke rel van Australië en blijven de verhoudingen tussen Amerika en Mexico gespannen. 

Jamieson Blake van ADS Securities wees erop dat de onzekerheid over het buitenlands beleid van Amerika een grotere schaduw werpt en voorlopig ook wel even boven de markt blijft hangen.

Beleggers hielden zich donderdag ook bezig met de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdagavond werd bekendgemaakt. De centrale bank verraste de markt niet en handhaafde de rente op 0,50 tot 0,75 procent maar kwam ook niet met nieuw inzicht over wanneer de rente verder wordt verhoogd. 

“Beleggers die rekenden op meer duidelijkheid over het Amerikaanse rentepad werden teleurgesteld”, zei marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM. “Het gebrek aan duidelijkheid heeft niet geholpen het verschil te overbruggen tussen de renteverwachtingen die de Fed voorziet en de marktverwachting”, aldus Sayed.

Donderdag is de Amerikaanse macro-economische agenda mager. Voor de openingsbel in New York werd bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week met 14.000 zijn gedaald tot 246.000, waar een aantal van 251.000 was voorzien. Verder stegen de arbeidskosten in het vierde kwartaal met 1,7 procent na een stijging van 0,2 procent op jaarbasis in de drie maanden ervoor. De arbeidsproductiviteit nam af van 3,5 procent in het derde kwartaal naar 1,3 procent in het vierde kwartaal.  

Olie werd duurder. De maart-future op een vat West Texas Intermediate noteerde donderdagmiddag 0,2 procent hoger op 53,99 dollar en de april-future op een vat Brent werd 0,4 procent duurder op 57,02 dollar.

De euro noteerde rond de klok van drie uur op 1,0823 dollar. Donderdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0783 en woensdagavond bij het slot van Wall Street op 1,0771.

Bedrijfsnieuws

Facebook stemde de markt woensdagavond tevreden met de vierde kwartaalcijfers. De winst steeg fors en ook de omzet en het aantal gebruikers nam toe. Bovendien waren de resultaten boven verwachting. Facebook CEO Mark Zuckerberg verklaarde in een toelichting op de cijfers dat Facebook zich nog meer gaat richten op videodiensten. Analisten waren positief en kwamen met hogere koersdoelen en ramingen voor het huidige boekjaar. In de elektronische handel voorbeurs steeg het aandeel Facebook ruim een procent en die kwam bovenop de stijging van zo’n drie procent woensdagavond na het verschijnen van de kwartaalcijfers. 

Donderdagmiddag openden onder meer Merck, Philip Morris en ConocoPhillips de boeken.

Merck behaalde in het vierde kwartaal een hogere winst op een licht lagere omzet. Wel was een van de toonaangevende medicijnen van de farmaceut, Keytruda, flink in trek. De aangepaste winst per aandeel van 0,89 dollar was conform de marktverwachting, terwijl de omzet er licht onder uit kwam. De outlook voor 2017 was redelijk in lijn met wat analisten voorzagen. Bij een gebrek aan verrassingen reageerde het aandeel ook nauwelijks, met een stijging van 0,3 procent.

Philip Morris International heeft in 2016 een winststijging op een nagenoeg gelijke omzet gerealiseerd en voorziet voor 2017 een hogere winst per aandeel dan afgelopen jaar, van tussen de 4,70 en 4,85 dollar tegenover 4,48 dollar in 2016. Dit stemde beleggers tevreden en het aandeel steeg 2,5 procent in de elektronische voorbeurshandel. 

ConocoPhillips heeft in het vierde kwartaal van 2016 opnieuw rode cijfers geschreven het verlies slonk wel flink ten opzichte van een jaar eerder, toen er onder de streep een verlies van 3,5 miljard dollar werd genoteerd. Afgelopen kwartaal was dit nog 35 miljoen dollar negatief. Voor het huidige boekjaar voorziet de olieproducent een productie van 1,5 miljoen tot 1,6 miljoen vaten olie-equivalent per dag, wat een vlakke tot 2 procent hogere productie betekent in vergelijking tot het voorgaande boekjaar. Het aandeel noteerde voorbeurs vlak.

Het aandeel van modemerk Ralph Lauren verloor in de elektronische handel voorbeurs ruim 6 procent, na de bekendmaking van het vertrek van CEO Stefan Larsson. In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar daalde de nettowinst en omzet en het concern waarschuwde voor een omzetdaling in heel het boekjaar. Ook zullen de resultaten onder druk komen te staan vanwege het kostenbesparingsprogramma dat Ralph Lauren uitvoert.

Deutsche Bank verloor met zijn Amerikaanse notering ruim 4 procent. De Duitse bank schreef 2016 opnieuw rode cijfers, na een vierde kwartaal waarin de resultaten werden gedrukt door juridische claims en twijfels bij klanten over de stabiliteit van de zakenbank. Deutsche Bank boekte een kwartaalverlies van 1,9 miljard euro, onder andere door een extra last van 1,6 miljard euro voor juridische claims. Het verlies was iets kleiner dan de 2,1 miljard van een jaar eerder maar groter dan de 1,6 miljard euro verlies waar analisten van uitgingen. 

Na het slot van Wall Street volgen Amazon.com, GoPro en Visa met cijfers. 

Slotstanden 

Wall Street is woensdag dicht bij huis gebleven. Bij de slotbel noteerde de Dow Jones index 0,1 procent in de plus op 19.890,94 punten, terwijl de S&P 500 index het hield bij een fractionele stijging ten opzichte van dinsdag tot 2.279,55 punten. De Nasdaq steeg 0,5 procent op 5.642,65 punten.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment