Nieuw record in de maak op Wall Street

25 januari 2018
192 Views

Hogere start voorzien na rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een nieuw record voor de Dow Jones index, nadat de Europese Centrale Bank zoals verwacht zijn rente ongewijzigd liet.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,3 procent in het groen, die voor de Dow 0,4 procent en voor de Nasdaq 0,6 procent.

Beleggers kregen voorbeurs al een reeks bedrijfsresultaten te verstouwen, onder andere van een traditioneel barometer-aandeel zoals Caterpillar. Bijna alle resultaten worden positief ontvangen. Nabeurs volgt de indicator voor de techsector in de vorm van cijfers van Intel. 

“Hoewel we optimistisch blijven over het jaar als geheel, begint dit naar onze smaak er iets te schuimig uit te zien,” stelde analist James Barty van Bank of America Merrill Lynch donderdag in een rapport. Volgens hem zijn Amerikaanse en wereldwijde aandelenindices “snel uit de startblokken gekomen” in het nieuwe jaar. 

“Kan er een melt-up komen van de aandelenmarkten? Het is mogelijk”, schreef hij. “Maar extra hedges op de kortere termijn zijn erg logisch als er zo veel schuim te zien is als nu.”

Volgens een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is er weinig volatiliteit op de markten als geheel, maar reageren individuele aandelen sterker dan voorheen op bedrijfsresultaten. “De volatiliteit van aandelen is in toenemende mate geconcentreerd op dagen met bedrijfsresultaten.”

Recente voorbeelden zijn de aandelen Netflix en Texas Instruments, die forse koersuitslagen lieten zien na respectievelijk een sterke abonnementengroei en het afgeven van bescheiden verwachtingen. 

De olieprijs zette donderdag zijn opmars voort, geholpen door de verzwakking van de dollar. De maart-future voor een vast West Texas Intermediate steeg in New York met 0,6 procent tot 66,02 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent duurder werd op 70,77 dollar. 

De euro/dollar zette zijn sterke opmars voort en noteerde op 1,2475, na het rentebesluit van de ECB. De munt steeg woensdag  al sterk toen de Amerikaanse minister financiën Steven Mnuchin de voordelen van een zwakkere dollar voor de Amerikaanse economie benoemde. Dit werd gezien als een breuk met het traditionele beleid gericht op een sterke dollar.

Mnuchin zei donderdag dat de de dollar “niet mijn zorg is” en merkte daarbij op dat de regering “op de lange termijn fundamenteel gelooft in de kracht van de dollar.”

Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2427 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2400 op de borden. 

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 20 januari gestegen, na een stevige daling een week eerder. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen met 17.000 tot 233.000. Er was door economen gerekend op 237.000. Een week eerder kwam het totaal aantal eerste steunaanvragen uit op 216.000, tegenover een voorlopige raming van 220.000 stuks. 

Bedrijfsnieuws

3M steeg 3,3 procent voorbeurs, na beter dan verwachte aangepaste winstcijfers en een verhoging van het kwartaaldividend met 16 procent tot 1,36 dollar per aandeel.

Caterpillar won 3,4 procent, na meevallende resultaten en een positieve vooruitblik naar 2018.

Sherwin-Williams, de rivaal van het Nederlandse AkzoNobel, steeg 0,7 procent, na een sterke omzetgroei dankzij een overname en een verrassende winstsprong door een positieve impact van de belastingverlaging in de VS. Veel bedrijf moesten juist verlies nemen door de lagere ruimte voor fiscale aftrek.

Biofarmaceut Celgene won 1,8 procent in de handel voorbeurs. Het kwartaalverlies van 81 miljoen euro, na een winst van 429 miljoen euro een jaar eerder, overtrof de analistenverwachtingen.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines herstelde van een eerdere forse koersdaling van 6 procent na meevallende kwartaalcijfers en beperkte het verlies tot 0,7 procent.

Chipfabbrikant Intel en koffieverkoper Starbucks, die beide nabeurs hun boeken openen, wonnen beide 0,8 procent in de handel voorbeurs.

Facebook stond 0,7 procent hoger. Het aandeel was ogenschijnlijk niet aangedaan door berichten dat de Britse premier Theresa May tijdens het World Economic Forum in Davos opnieuw kritiek gaat uiten op sociale mediabedrijven omdat ze een platform bieden aan terroristen, kindermisbruikers en slavenhandelaren. 

Ford leek 1 procent lager te zullen openen na teleurstellende kwartaalcijfers woensdag nabeurs.

Het aandeel Kroger lijkt donderdag procenten hoger te gaan openen, na berichtgeving van The New York Post dat de supermarktketen zou praten met het Chinese Alibaba over een partnership.  

Slotstanden

De S&P 500 index eindigde woensdag 0,1 procent lager op 2.837,54 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent steeg tot een nieuw record van 26.252,12 punten en de Nasdaq 0,6 procent lager sloot op 7.415,06 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment