UBS zet ING terug op favorietenlijst

4 januari 2018
501 Views

ABN AMRO geschrapt na koerswinst.

(ABM FN-Dow Jones) UBS heeft ABN AMRO van zijn lijst met favoriete bankenaandelen gehaald, na de behaalde koerswinst sinds september, en heeft ING er juist weer opgezet, op basis van verwachte groei. Dat bleek uit een donderdag gepubliceerd sectorrapport de Zwitserse zakenbank.

ING, dat in september vorig jaar van  de favorietenlijst werd gehaald, keert terug met een koersdoel van 17,40 euro. Beide Nederlandse banken hebben een koopadvies.

Volgens UBS biedt ING fatsoenlijke volumegroei bij zijn internetbanken, tegen hoge marges, met kans op meer fees door cross-selling. Daarbij verwacht UBS dat de omzet en de voorzieningen voor oninbare leningen de komende jaren gaan meevallen en dat de risico’s voor de groei laag zijn.

De analisten van UBS denken dat de marges bij de Nederlandse retailbank van ING niet verder zullen stijgen, zoals ze afgelopen jaren wel deden, maar dat zou eventueel kunnen meevallen. Ook veronderstelt UBS dat de Basel IV-regels het kapitaalsurplus bij ING geheel zullen opslokken. Anderzijds rekent UBS op stabiliserende marges in België, wat kan tegenvallen, gezien de recente dalingen.

Hardnekkig hoge kosten

De Europese bankensector lijkt in het algemeen aantrekkelijk, ten opzichte van de rest van de markt, nu er meer duidelijkheid is over kapitaaleisen en de ECB de rente gaat verhogen. In absolute zin zijn Europese banken echter tamelijk vol gewaardeerd, stelde UBS.

De bank houdt onder andere rekening met tegenvallende inkomsten  in Italië, Duitsland en Spanje, en met hardnekkige hoge kosten, omdat banken te weinig hebben geinvesteerd in IT. 

De hoge kosten kunnen weer leiden tot consolidatie in de sector vanaf eind 2018. Met name in Duitsland, Italië en Frankrijk is de sector daar rijp voor, meent UBS, terwijl in Nederland overnames juist geenszins aantrekkelijk zijn, net als in Scandinavië en de Baltische staten. 

Naast ING werden Danske Bank en Santander op de favorietenlijst gezet, samen met Credit Suisse, SocGen en UBI Banca. Banken om te vermijden zijn AIB, Bankia, EFG, HSBC en Standard Chartered.

Het aandeel ING noteerde donderdag 1,9 procent hoger op 15,73 euro op een groene beurs. ABN AMRO won 0,9 procent in Amsterdam op 27,04 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment