Valuta: dollar onverminderd zwak

26 januari 2018
1371 Views

Verdere stijging van euro voor nu niet voorzien door Saxo Bank.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar blijft tegen vrijwel alle grote munten zwak, maar een verdere doorbraak van de euro lijkt op korte termijn niet waarschijnlijk. Dit stelde valuta-expert Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegenover ABM Financial News. 

“Hoewel de markten lijken uit te gaan van een verdere stijging van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,30 of 1,35, lijkt voor de korte termijn evenwel de bovenkant van de bandbreedte te zijn bereikt”, aldus Jongbloed. De valuta-expert verwacht dat de euro later dit kwartaal verder zal oplopen, maar dat er voor nu een pas op de plaats zal worden gemaakt rond de huidige niveaus. 

Donderdag liep de Europese munt nog enigszins op in aanloop naar de speech van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Tijdens zijn toespraak bereikte de euro/dollar zelfs een niveau van ruim 1,25.   

In de avond zorgde de Amerikaanse president Donald Trump bij zijn aankomst in Davos voor wat opschudding door te melden dat hij een sterke dollar wil zien, zo merkte marktanalist Ron van der Does van IG Markets op. “Dat stond haaks op uitlatingen van een dag eerder gedaan door Minister van Financiën Steven Mnuchin, die juist meldde dat een zwakkere dollar vanuit een handelsperspectief gunstig voor de Verenigde Staten is”, aldus Van der Does. “Trump merkte op dat de markt de woorden van Mnuchin verkeerd hadden geïnterpreteerd.”

Mario Draghi verwees in zijn speech naar de uitspraak van Mnuchin door te zeggen dat sommige partijen zich niet aan eerder gemaakte afspraken houden. Hij doelde daarmee op het verbaal omlaag praten van de eigen munt.

De opmerking van Trump, gemaakt tijdens een interview met CNBC, zorgde volgens Van der Does ervoor dat euro/dollar in een zeer kort tijdsbestek terugviel naar 1,2370 om vervolgens licht te herstellen en op 1,2410 de dag uit te gaan.

Vrijdagochtend trok de euro weer verder aan tot 1,2456, zo stelde Jongbloed. De valutadeskundige van Saxo Bank merkte op dat in Europa de rentes langzaam stijgen, maar dat deze in de Verenigde Staten afzwakken. “Dit heeft een effect op de huidige dollarkoers”, aldus Jongbloed. 

De valutadeskundige kijkt voor vrijdag nog uit naar voorlopige groeicijfers uit de Verenigde Staten en naar de ontwikkelingen tijdens het World Economic Forum in Davos, waar Trump ook vandaag zal spreken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment