Draghi weet euro niet naar beneden te praten

25 januari 2018
835 Views

ECB doet vooralsnog weinig om stijging Europese munt in te dammen.

(ABM FN-Dow Jones) Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft donderdag gezegd dat de oplopende euro vooral het gevolg is van het herstel van de economie, maar hij wees ook op “opmerkingen van iemand buiten de ECB” als reden voor de recente stijging van de munt ten opzichte van de dollar. Dit bleek uit de toelichting op het rentebesluit.

Draghi refereerde daarmee vermoedelijk aan de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, die eerder deze week zei dat een zwakkere dollar goed is voor Amerika. 

Volgens Draghi toonden diverse leden van de raad van bestuur van de ECB zich bezorgd over de opmerkingen van Amerika met betrekking tot de dollar en over de internationale betrekkingen in het algemeen. De voorzitter van ECB benadrukte evenwel dat wisselkoersen weliswaar van belang zijn voor de economische groei en de prijsstabiliteit in de eurozone, maar dat valuta-ontwikkelingen geen beleidsdoel vormen voor de centrale bank. Draghi erkende echter dat de recente volatiliteit van de euro “een bron van onzekerheid” is die nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. 

De opmerkingen van Draghi deden weinig om de euro in te dammen. De Europese munt noteerde donderdag voorafgaand aan het rentebesluit nog rond de 1,24 dollar en steeg tijdens de persconferentie tot boven de 1,25 en daarmee het hoogste niveau sinds eind 2014.

“De magie van het Draghi-effect lijkt dan toch te zijn uitgewerkt, of simpelweg overwonnen door de loeisterke economie van de eurozone die maar positief blijft verrassen”, stelde marktanalist Bart Hordijk van Monex in een reactie op Draghi’s persconferentie.

Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO voegde toe: “op specifieke vragen over de sterke euro leek Draghi een duidelijke boodschap te vermijden. Financiële markten interpreteerden dit als dat de ECB niet bezorgd is over de sterke euro zolang economische groei sterk is”, aldus Boele. 

Weinig kans op renteverhoging dit jaar

Draghi legde in zijn toelichting vooral de nadruk op het sterke economische herstel en sprak het vertrouwen uit dat het huidige economische momentum ervoor moet zorgen dat de ECB op middellange termijn zijn inflatiedoel bereikt. Evenwel benadrukte de ECB-voorzitter dat er momenteel “nog geen overtuigende duurzame opwaartse inflatietrend” merkbaar is. 

De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van dichtbij maar net onder 2 procent. In december stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 1,4 procent. De centrale bank verwacht dat de inflatie pas in 2020 uitkomt op 1,7 procent. Voor die tijd zal de inflatie schommelen rond de 1,4 en 1,5 procent.

Volgens beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Standard Investments heeft de ECB wat meer vertrouwen in de ontwikkeling van de inflatie en houdt men vast aan de positieve groeiverwachtingen voor de eurozone. 

Hoewel de data positief zijn, verwacht Draghi niet dat de rente dit jaar al wordt verhoogd. “Weinig kans”, zei hij daarover. 

Nog geen discussie over aanpassen forward guidance

Marktkenners rekenen erop dat de ECB later dit jaar meer duidelijkheid zal geven over de toekomst van het rente- en opkoopbeleid, door zijn forward guidance aan te passen. Donderdag herhaalde de centrale bank nog de eerder afgegeven forward guidance.

De ECB benadrukte daarmee dat de rentes “langere tijd, tot ruim na de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven.” 

De maandelijkse obligatie-opkopen lopen zeker tot en met september “of zo nodig langer” totdat de ECB bewijs ziet van “een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie in overeenstemming met zijn inflatiedoelstelling”, aldus de centrale bank. Ook werd opnieuw herhaald dat het opkoopprogramma qua omvang en/of duur uitgebreid kan worden wanneer de omstandigheden minder gunstig worden.

Draghi zei in zijn toelichting dat de raad van bestuur van de ECB nog niet begonnen is met een discussie over een eventuele aanpassing van de forward guidance. Ook stelde hij dat de markt de recent verschenen notulen van de decembervergadering van de ECB wellicht niet juist had geïnterpreteerd. Marktvolgers vatten die notulen op als een mogelijke aanwijzing dat de ECB de forward guidance snel aan zou passen. 

Econoom Marchel Alexandrovich van Jefferies rekent erop dat de robuuste economie de ECB in staat zal stellen om de economische ramingen bij de volgende vergadering in maart opwaarts bij te stellen. “Die kunnen dan gebruikt worden om een aanpassing van de forward guidance op het gebied van QE te rechtvaardigen”, aldus de marktvorser.

De ECB hield het monetaire beleid donderdag zoals verwacht ongemoeid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

Sinds begin deze maand koopt de centrale bank maandelijks voor 30 miljard euro aan obligaties op en dat tot zeker september 2018.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment