Europese beurzen op koers voor herstel

26 januari 2018
893 Views

Wachten op toespraak Trump en groeicijfers uit Amerika en Verenigd Koninkrijk.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Beleggers zulle letten op Britse en Amerikaanse groeicijfers en de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

IG Markets voorziet een openingswinst van 63 punten voor de Duitse DAX, een plus van 20 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 25 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag in het rood gesloten, nadat de euro verder in waarde opliep ten opzichte van de dollar. 

“De rally van de euro heeft de Europese beurzen een knauw gegeven”, constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. “De Europese Centrale Bank heeft de rentetarieven ongewijzigd gelaten, maar de persconferentie liet zien dat sommige leden van de ECB meer havikachtig zijn dan anderen, en dit speelde donderdag een rol bij het verlies van de DAX en de CAC 40”, aldus Madden.

De ECB liet donderdag, als verwacht, zijn monetair beleid ongewijzigd en handhaafde de rente. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef donderdag staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Sinds begin deze maand koopt de centrale bank maandelijks voor 30 miljard euro aan obligaties op en dat tot zeker september 2018.

Marktkenners rekenen erop dat de ECB later dit jaar meer duidelijkheid zal geven over de toekomst van het rente- en opkoopbeleid, door zijn forward guidance aan te passen. Donderdag herhaalde de centrale bank nog de eerder afgegeven forward guidance. De ECB benadrukte daarmee dat de rentes “langere tijd, tot ruim na de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven.” 

“Het taalgebruik van de ECB was in essentie ongewijzigd ten opzicht van december”, merkte analist Philip Shaw van Investec donderdag op. De marktvorser merkte verder op dat de uitspraken van de ECB over de sterke economie en de sterke euro nog krachtiger waren dan in december.

De centrale bank van Noorwegen liet donderdag zijn belangrijkste rentetarief ook ongewijzigd, op 0,5 procent. 

Uit Duitsland kwam het nieuws dat het consumentenvertrouwen, gemeten door onderzoeksbureau GfK, steeg. Hetzelfde gold voor het Duitse ondernemersvertrouwen, berekend door onderzoeksinstituut Ifo.

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler won 0,8 procent. Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern heeft in het vierde kwartaal van 2017 flink meer winst behaald, maar zag de omzet wel dalen. Fiat Chrysler rekent voor dit jaar op een omzet van ongeveer 125 miljard euro, waarvan een aangepast bedrijfsresultaat overblijft van tenminste 8,7 miljard euro en een aangepaste nettowinst van circa 5,0 miljard euro.  

Topman Stéphane Richard van het Franse telecombedrijf Orange zei tegen Bloomberg dat hij een eventuele overname van sectorgenoot SFR niet haalbaar achtte. SFR is in eigendom van Altice. Toezichthouders zouden volgens Richard geen akkoord geven vanwege het marktaandeel van Orange. Het aandeel Orange steeg 0,3 procent, terwijl Altice 2,3 procent omlaag ging. 

Het Oostenrijkse Zumtobel kwam opnieuw met een winstwaarschuwing. De lichtfabrikant is een concurrent van Philips Lighting. Zumtobel daalde 11,3 procent. Philips Lighting verloor 5,0 procent. 

De Britse drankenfabrikant Diageo steeg 0,9 procent na de bekendmaking van jaarcijfers. Diageo realiseerde autonome groei, maar had ook last van ongunstige wisselkoerseffecten. 

Nordea verwacht dat de winst in 2018 zal groeien, nadat de winstgevendheid in het vierde kwartaal tegenviel. In heel 2017 daalde de nettowinst van Nordea van 3,77 miljard naar 3,05 miljard euro. Het aandeel van de Scandinavische bank daalde 4,0 procent.  

De Italiaans-Franse fabrikant van halfgeleiders en elektronica STMicroelectronics heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug met hoge groeicijfers. Ook aan het begin van 2018 bleef de vraag volgens STMicroelectronics solide. Toch rekent de onderneming op een 10 procent lagere omzet in het lopende kwartaal, vergeleken met een kwartaal eerder. Het aandeel STMicroelectronics sloot 0,7 procent in het groen. 

Carrefour eindigde 0,1 procent in de plus. Het Franse supermarktconcern gaat zijn Belgische hypermarkten reorganiseren en verkleinen en sluit twee vestigingen in Genk en Belle-Ile in Luik. Inclusief 180 banen in het hoofdkantoor zullen er in totaal 1.233 Belgische jobs verdwijnen, meldden dagbladen De Tijd en De Morgen donderdag. Carrefour kondigde eerder deze week al een forse reorganisatie aan in Frankrijk, waar alleen al 2.400 hoofdkantoorfuncties vervallen en 273 slecht presterende winkels in de verkoop werden gezet.

ArcelorMittal sloot donderdag 1,7 procent hoger. Het staalconcern investeert 70 miljoen Canadese dollars om zijn staalfabriek in Quebec te moderniseren. De vernieuwing van de staalfabriek in Contrecoeur moet in 2020 gereed zijn.

Chemieconcern Sabic uit Saoedi-Arabië heeft een belang van 24,99 procent in sectorgenoot Clariant in handen gekregen. Sabic heeft deze belangen overgenomen van 40 North en Corvex Management en is nu de grootste aandeelhouder in Clariant geworden. Het aandeel Clariant daalde 8,1 procent.

Euro STOXX 50               3.630,15 (-0,4%) 

STOXX Europe 600             398,56 (-0,6) 

DAX                              13.298,36 (-0,9%) 

CAC 40                           5.481,21 (-0,3%) 

FTSE 100                        7.615,84 (-0,4%) 

SMI                                9.482,96 (-0,7%) 

AEX                                    565,07 (-0,2%) 

BEL 20                             4.144,23 (-0,1%) 

FTSE MIB                     23.719,81 (+0,4%) 

IBEX 35                       10.595,30 (+0,3%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een hogere opening tegemoet. De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat de dollar verder verzwakte ten opzichte van de euro en andere belangrijke valuta. 

“Als de aandelenmarkten een zwakke dollar appreciëren, dan is er een gerede kans dat de beleidsmakers in Washington ook van een zwakkere dollar houden”, zei macrostrateeg Alan Ruskin van Deutsche Bank. De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei woensdag op het World Economic Forum in Davos al dat een zwakkere dollar goed is voor Amerika.

Moody’s meldde donderdag weinig steun voor de Amerikaanse economie te verwachten van de belastingverlagingen van de regering Trump. 

“Wij verwachten een betekenisvolle stimulans voor investeringen in het bedrijfsleven, omdat niet-financiële bedrijven zullen waarschijnlijk prioriteit geven aan aandeleninkoop, acquisities en afbetaling van schulden”, zei analist Rebecca Karnovitz van de kredietbeoordelaar. “De meeste belastingverlagingen voor individuen zullen naar grootverdieners gaan, die dat waarschijnlijk niet zullen vertalen in hogere consumptie”, voegde zij toe.

Moody’s denkt dat de nieuwe belastingplannen de belastinginkomsten van de federale regering de komende tien jaar significant zullen reduceren met een gemiddelde omvang van 1 procent van het bruto nationaal product.

Op macro-economisch gebied bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 20 januari is gestegen, na een stevige daling een week eerder. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen met 17.000 toe tot 233.000. Er was door economen gerekend op 237.000. Een week eerder kwam het totaal aantal eerste steunaanvragen nog uit op 216.000.

De index van Amerikaanse leidende economische indicatoren is in december gestegen, bleek donderdag verder uit cijfers van de Conference Board.. De index steeg in december met 0,6 procent op maandbasis, na een stijging van 0,5 procent in november.

De verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de VS zijn in december gedaald. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen daalde vorige maand met 9,3 procent tot 625.000 stuks. Analisten hadden voor december een aantal van 680.000 verkochte nieuwe woningen verwacht. 

De opmars van de olieprijs in de afgelopen dagen stokte donderdag. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot 0,12 procent ofwel 0,10 dollar lager op 65,51 dollar op de New York Mercantile Exchange. 

Bedrijfsnieuws

3M sloot 1,8 procent hoger, na beter dan verwachte aangepaste winstcijfers en een verhoging van het kwartaaldividend met 16 procent tot 1,36 dollar per aandeel.

Caterpillar verloor 0,4 procent, ondanks meevallende resultaten en een positieve vooruitblik naar 2018.

Sherwin-Williams, de rivaal van het Nederlandse AkzoNobel, eindigde 1,3 procent lager, ondanks een sterke omzetgroei dankzij een overname en een verrassende winstsprong door een positieve impact van de belastingverlaging in de VS. Veel bedrijf moesten juist verlies nemen door de lagere ruimte voor fiscale aftrek.

Biofarmaceut Celgene won 1,2 procent. Het kwartaalverlies van 81 miljoen euro, na een winst van 429 miljoen euro een jaar eerder, overtrof de analistenverwachtingen.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines herstelde enigszins van een eerdere forse koersdaling van 6 procent na meevallende kwartaalcijfers en beperkte het verlies tot 3,2 procent.

Southwest Airlines sloot 3,3 procent lager, ondanks een met 4 procent gestegen en licht hoger dan verwachte kwartaalomzet van 5,3 miljard dollar. De grootste budgetvlieger ter wereld meldde tevens in 2018 een aanzienlijk hogere winst te verwachten dankzij de belastinghervormingen van de regering Trump.

Ford sloot 3,8 lager na teleurstellende kwartaalcijfers woensdag nabeurs.

Het aandeel Kroger won 2,6 procent, na berichtgeving van The New York Post dat de supermarktketen zou praten met het Chinese Alibaba over een partnership. 

Nabeurs volgden chipsfabrikant Intel en koffieketen Starbucks nog met kwartaalcijfers. Intel eindigde in de reguliere handel 0,5 procent lager en Starbucks verloor ook 0,5 procent. Intel boekte in het vierde kwartaal een recordomzet maar ook een lagere winst. Starbucks zag de winst en omzet in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar toenemen.

S&P 500 index                 2.839,25 (+0,1%)

Dow Jones index            26.392,79 (+0,5%)

Nasdaq Composite            7.411,16 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld. De inflatie in Japan is in december aangetrokken in het sterkste tempo sinds september 2014. De inflatie kwam in december op jaarbasis uit op 1,0 procent. Op maandbasis was in december sprake van een 0,2 procent hoger prijspeil.

Nikkei 225                   23.631,88 (-0,2%)

Shanghai Composite      3.563,67 (+0,4%)

Hang Seng                   33.112,14 (+1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,2444. Rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2410 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2494 op de borden. 

De munt steeg donderdag tijdens de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi tot boven de 1,25 dollar, wat het hoogste niveau was sinds eind 2014. 

“Tijdens de persconferentie en het daaropvolgende vragenuurtje liet president Draghi weten dat de bewegelijkheid van de euro in de gaten gehouden moet worden. Echter, op specifieke vragen over de sterke euro leek hij een duidelijke boodschap te vermijden. Later zei hij als antwoord op een vraag dat de kans op een renteverhoging dit jaar klein is. Als gevolg hiervan gaf de euro iets van zijn winsten terug”, zo zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

USD/JPY Yen   109,25

EUR/USD Euro  1,2444

EUR/JPY Yen   135,96

MACRO-AGENDA:

08:45 Consumentenvertrouwen – Januari (Fra)

00:00 Geldhoeveelheid – December (eur

10:30 Economische groei – Vierde kwartaal vlp. (VK)

14:30 Economische groei – Vierde kwartaal vlp. (VS)

14:30 Duurzame goederen – December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 AbbVie – Resultaten vierde kwartaal (VS)

13:00 Colgate-Palmolive – Resultaten vierde kwartaal (VS)

13:00 Honeywell – Resultaten vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment