Europese beurzen op verlies door dure euro

25 januari 2018
856 Views

ECB liet rente en monetair beleid ongewijzigd.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag in het rood gesloten, nadat de euro wederom duurder werd ten opzichte van de dollar. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 sloot 0,6 procent lager op 398,56 punten, de Duitse DAX verloor 0,9 procent op 13.298,36 punten en de Franse CAC gaf 0,3 procent prijs op 5.481,21 punten. De Britse FTSE zakte 0,4 procent tot 7.615,84 punten. 

“De rally van de euro heeft de Europese beurzen een knauw gegeven”, constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. “De Europese Centrale Bank heeft de rentetarieven ongewijzigd gelaten, maar de persconferentie liet zien dat sommige leden van de ECB meer havikachtig zijn dan anderen, en dit speelde een rol bij het verlies van de DAX en de CAC 40”, aldus Madden.

De Europese Centrale Bank liet donderdag, als verwacht, zijn monetair beleid ongewijzigd en handhaafde de rente. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef donderdag staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Sinds begin deze maand koopt de centrale bank maandelijks voor 30 miljard euro aan obligaties op en dat tot zeker september 2018.

Marktkenners rekenen erop dat de ECB later dit jaar meer duidelijkheid zal geven over de toekomst van het rente- en opkoopbeleid, door zijn forward guidance aan te passen. Donderdag herhaalde de centrale bank nog de eerder afgegeven forward guidance. De ECB benadrukte daarmee dat de rentes “langere tijd, tot ruim na de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven.” 

“Het taalgebruik van de ECB was in essentie ongewijzigd ten opzicht van december”, merkte analist Philip Shaw van Investec donderdag op. “Het bestuur houdt bijvoorbeeld vast aan de verwachting dat de rentetarieven op de huidige niveaus blijven ‘ver voorbij’ de horizon van  obligatie-inkopen. Aanvullend meldde de bank klaar te staan om de obligatie-inkoop te verhogen ‘in termen van omvang en/of termijn'”, zo citeerde de analist Draghi. De marktvorser merkte verder op dat de uitspraken van de ECB over de sterke economie en de sterke euro nog krachtiger waren dan in december.

“Tijdens de persconferentie en het daaropvolgende vragenuurtje liet president Draghi weten dat de bewegelijkheid van de euro in de gaten gehouden moet worden. Echter, op specifieke vragen over de sterke euro leek hij een duidelijke boodschap te vermijden. Financiële markten interpreteerden dit als dat de ECB niet bezorgd is over de sterke euro zolang economische groei sterk is. Als gevolg hiervan steeg de euro/dollar tot boven het niveau van 1,25. Later zei hij als antwoord op een vraag dat de kans op een renteverhoging dit jaar klein is. Als gevolg hiervan gaf de euro iets van zijn winsten terug”, zo zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

De centrale bank van Noorwegen liet donderdag zijn belangrijkste rentetarief ook ongewijzigd, op 0,5 procent. 

Uit Duitsland kwam het nieuws dat het consumentenvertrouwen, gemeten door onderzoeksbureau GfK, steeg. Hetzelfde gold voor het Duitse ondernemersvertrouwen, berekend door onderzoeksinstituut Ifo.

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,2494. Rond het slot van Wall Street op woensdag noteerde het valutapaar op 1,2404. Bij de start van de handel in Europa op donderdag was de stand 1,2455. 

De olieprijzen lieten een flinke stijging zien. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent, terwijl een maart-future Brent ook 0,4 procent hoger noteerde. 

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler won 0,8 procent. Het Italiaans/Amerikaanse autoconcern heeft in het vierde kwartaal van 2017 flink meer winst behaald, maar zag de omzet wel dalen. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) steeg in de laatste drie maanden van vorig jaar met 22 procent tot 1,9 miljard euro. De omzet daalde echter met drie procent tot 28,9 miljard euro. De aangepaste nettowinst verdubbelde tot 1,1 miljard euro. Fiat Chrysler rekent voor dit jaar op een omzet van ongeveer 125 miljard euro, waarvan een aangepast bedrijfsresultaat overblijft van tenminste 8,7 miljard euro en een aangepaste nettowinst van circa 5,0 miljard euro.  

Topman Stéphane Richard van het Franse telecombedrijf Orange zei tegen Bloomberg dat hij een eventuele overname van sectorgenoot SFR niet haalbaar achtte. SFR is in eigendom van Altice. Toezichthouders zouden volgens Richard geen akkoord geven vanwege het marktaandeel van Orange. Het aandeel Orange steeg 0,3 procent, terwijl Altice 2,3 procent omlaag ging. 

Het Oostenrijkse Zumtobel kwam opnieuw met een winstwaarschuwing. De lichtfabrikant is een concurrent van Philips Lighting. Zumtobel daalde 11,3 procent. Philips Lighting verloor 5,0 procent. 

De Britse drankenfabrikant Diageo steeg 0,9 procent na de bekendmaking van jaarcijfers. Diageo realiseerde autonome groei, maar had ook last van ongunstige wisselkoerseffecten. 

Nordea verwacht dat de winst in 2018 zal groeien, nadat de winstgevendheid in het vierde kwartaal tegenviel. In heel 2017 daalde de nettowinst van Nordea van 3,77 miljard naar 3,05 miljard euro. Het aandeel van de Scandinavische bank daalde vier procent.  

De Italiaans-Franse fabrikant van halfgeleiders en elektronica STMicroelectronics heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug met hoge groeicijfers. Ook aan het begin van 2018 bleef de vraag volgens STMicroelectronics solide. Toch rekent de onderneming op een 10 procent lagere omzet in het lopende kwartaal, vergeleken met een kwartaal eerder. Het aandeel STMicroelectronics noteerde 0,7 procent in het groen. 

Carrefour noteerde 0,1 procent in de plus. Het Franse supermarktconcern gaat zijn Belgische hypermarkten reorganiseren en verkleinen en sluit twee vestigingen in Genk en Belle-Ile in Luik. Inclusief 180 banen in het hoofdkantoor zullen er in totaal 1.233 Belgische jobs verdwijnen, meldde dagbladen De Tijd en De Morgen donderdag. Carrefour kondigde eerder deze week al een forse reorganisatie aan in Frankrijk, waar alleen al 2.400 hoofdkantoorfuncties vervallen en 273 slecht presterende winkels in de verkoop werden gezet. Donderdag legde de Belgische directie de plannen voor België voor aan de ondernemingsraad.

ArcelorMittal sloot donderdag 1,7 procent hoger. Het staalconcern investeert 70 miljoen Canadese dollars om zijn staalfabriek in Quebec te moderniseren. Dit maakte het staalbedrijf donderdagmiddag bekend. De vernieuwing van de staalfabriek in Contrecoeur moet in 2020 gereed zijn. ArcelorMittal gaat onder andere twee hoogovens vervangen, waardoor de capaciteit met 100.000 ton omhoog zal gaan. 

Chemieconcern Sabic uit Saoedi-Arabië heeft een belang van 24,99 procent in sectorgenoot Clariant in handen gekregen. Sabic heeft deze belangen overgenomen van 40 North en Corvex Management en is nu de grootste aandeelhouder in Clariant geworden. Het aandeel Clariant daalde 8,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het groen. De winsten voor de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index liepen tot ruim een half procent op.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment