Hogere euro zet AEX in het rood

25 januari 2018
702 Views

Draghi weet euro niet omlaag te praten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank er niet in slaagde de snelle stijging van de euro een halt toe te roepen in zijn toelichting op het rentebesluit.

De AEX index, die ’s ochtends nog licht hoger noteerde, eindigde 0,2 procent in het rood op 565,07 punten. De Midkap-index zakte 0,7 procent en de AScX-index leverde 0,1 procent in.

“Draghi zei eigenlijk niet zo heel veel, maar de euro ging duidelijk verder omhoog ging en de markt omlaag”, zei fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep. “De markt hoopte erop dat hij misschien nog een konijn uit de hoge hoed kon toveren maar misschien is het Draghi-effect een beetje aan het opraken.”

De ECB-voorzitter gaf de Amerikaanse minister van Financiën een verkapte veeg uit de pan, na diens uitspraken over de voordelen van een zwakke dollar voor de Amerikaanse handel. Volgens Smit zijn de woorden van Draghi echter belangrijker dan uitspraken die ministers doen tijdens het World Economic Forum in Davos.

Smit zegt zelf al een tijdje dat de euro dit jaar kan doorstijgen tot 1,40 dollar en is daarom skeptisch over de perspectieven voor Europese aandelen, en dan met name over AEX-fondsen die veel geld in dollars verdienen, zoals Unilever, Aegon en Ahold Delhaize. Die zorgen zag hij donderdag nog niet in de koersen terug. 

Ook de dollargevoelige AEX-index deed het niet slechter dan andere Europese beurzen, integendeel. Het was volgens Smit Ahold Delhaize dat de kar trok, nadat het aandeel woensdag mogelijk iets te hard was afgestraft door beleggers na de publicatie van omzetcijfers.

Sterke macro-economische cijfers uit Duitsland de afgelopen dagen  speelden de Europese munt ook in de kaart. Een vertrouwensindex onder consumenten viel in februari beter uit dan verwacht, en ook  het ondernemersklimaat in Duitsland bleek in januari verbeterd.

De euro/dollar noteerde donderdag bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,2494 dollar en zette daarmee zijn snelle opmars van de afgelopen dagen voort. Vanochtend koerste de euro, in aanloop naar het rentebesluit van de ECB, nog op 1,2424.

De olieprijzen stegen tot 0,5 procent. 

Wall Street ging donderdag positief van start na goed ontvangen bedrijfsresultaten van onder andere bulldozerfabrikant Caterpillar. De Amerikaanse beurzen hielden de hogere standen met moeite vast en ook Caterpillar leverde de winst in. De Dow Jones-index koerst nog wel altijd op recordniveaus, geholpen door koerswinst bij vliegtuigbouwer Boeing.

Een index voor de Amerikaanse huizenmarkt wees ’s middags op minder verkochte nieuwbouwwoningen in december, terwijl de leidende indicatoren wezen op sterke economische groei in december. Het aantal eerste steunaanvragen steeg, maar wel na een forse daling een week eerder.

Stijgers en dalers

Van de 25 hoofdfondsen eindigden er elf hoger.

Ahold Delhaize was met 1,3 procent een van de sterkste stijgers,  herstellend van de negatieve koersreactie op de omzetcijfers van woensdag.

Staalconcern ArcelorMittal, een zwaargewicht, won 1,7 procent en was daarmee de grootste winnaaar. Randstad was ook in trek met 1,2 procent winst. 

Vopak was de hekkesluiter met een verlies van 2,5 procent.

Het volatiele Altice leverde 2,3 procent in. Orange is, zo bleek uit een interview met de topman op Bloomberg, niet geïnteresseerd in een overname van SFR mocht Altice besluiten deze te verkopen. “Het is gewoonweg niet mogelijk, toezichthouders zouden daarmee niet akkoord gaan.” 

In de Midkap kon Sligro Food Group op bijval van beleggers rekenen na cijfers over het afgelopen jaar. Sligro besloot het dividend te verhogen van 1,30 naar 1,40 euro per aandeel nadat de nettowinst vorig jaar steeg van 73 miljoen naar 81 miljoen euro. De winststijging was vooral te danken aan eenmalige posten, maar de dividendverhoging is dat niet, bleek uit een interview van ABM Financial News met CEO Koen Slippens. “We houden er niet van om het dividend te verlagen.”  Slippens zei verder dat de kans dat Emté wordt verkocht momenteel gelijk is aan de kans dat er wordt gekozen voor een partnership. Het aandeel won 2,8 procent.

Philips Lighting bleek de gebeten hond met een verlies van 5 procent, nadat een Oostenrijkse concurrent, Zumtobel, met opnieuw een winstwaarschuwing kwam.  

GrandVision sloot 0,4 procent hoger na een koersdoelverlaging door Bryan Garnier, met behoud van het koopadvies. Woensdag leverde het aandeel nog stevig in, na het openen van de boeken.

Onder de kleinere fondsen won Nedap 2,9 procent, terwijl Avantium 2,9 procent daalde. 

Op de lokale markt steeg de koers van Alumexx 10,5 procent. De fabrikant van aluminium trappen, die de beursnotering overnam van de lege huls Phelix, wil zijn marktpositie uitbouwen in Europa en mikt op  een omzetgroei van 1,4 miljoen euro nu naar 6,5 miljoen euro tegen 2020.

Ook Neways werd met 9 procent flink meer waard, terwijl de uitbater van beleggerswebsites IEX Group onderuitging met bijna 7 procent.

Tussenstand Wall Street

De toonaangevende S&P500 index noteerde 0,2 procent hoger op 2.844 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent en de Nasdaq stond rond het sluiten van de Europese beurzen 0,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Leave A Comment